Martha Bakt Lokaal

MARTHA BAKT LOKAAL MET EENKOORN

Iedere donderdagochtend, als de houten deuren van Korenmolen de Zandhaas in Santpoort opengaan, komen ze vers uit de oven:

  • Mueslibolletjes van de zeer oude graansoorten eenkoorn- en emmermeel met in earl-greythee gewelde zuidvruchten, sesam, zonnebloempitten, pompoempitten, havervlokken en specerijen.
  • Appelbroodjes van eenkoornmeel, tarwebloem, specerijen, rozijnen en appel dus.
  • Koffiebroodjes met échte amandelspijs en abrikoosjes, van eenkoornmeel en tarwebloem.
  • Hazelnoot-mueslikoeken zonder tarwegluten/koemelk-eiwit/suiker/ei maar boordevol pure gezonde ingrediënten zoals hazelnoten, amandelen, havervlokken, dadelstroop, ahorn, rijstmeel, cranberry, pompoenpitten, kokos, lijnzaad.


Op vrijdagochtend bak ik voor de molenwinkel witte en bruine bolletjes van steengemalen tarwemeel en -bloem. En om 12 uur komen de inmiddels lokaal beroemde haverkoeken uit de oven. Ik krijg er zelf geen genoeg van, ze zijn bereid met biologische havervlokken en roomboter en hebben een lekkere bite door de zonnebloempitten.

 

EENKOORN (einkorn / triticum monococcum)

Eenkoorn is een bijna vergeten graansoort maar is de moeder van alle graansoorten, het oergraan bij uitstek. Het is ouder dan spelt en zelfs ouder dan emmer. Door het eten van dit brood ondersteunen de lokale biodiversiteit. Bakken met eenkoorn is niet eenvoudig, het vraagt extra kennis, tijd en ambacht. 

 

LANG GEREZEN BROOD VAN STEENGEMALEN MEEL

Het brood smaakt zo goed omdat het deeg alle rust en aandacht heeft gekregen die het van nature nodig heeft. De weinige gluten die dit soort oude rassen bevatten zijn bovendien op deze natuurlijke wijze volledig (en niet geforceerd of met additieven) uit-ontwikkeld. De smaak en vertering is daardoor optimaal. Zoals het heel vroeger nog gebeurde. De unieke broodjes hebben 'een etmaal' mogen rijzen en zijn bereid van op de steen gemalen meel van Korenmolen de Zandhaas.

 

 

 

Jij, neem je spelt, gerst, bonen en linzen, gierst en eenkoorn; doe ze in één pot,

en maak er voor jezelf een brood van;

het aantal dagen dat je op je zij zult liggen, driehonderdnegentig maal een dag,

zul je dat eten.

 

Ezechiël 4:9

Copyright © All Rights Reserved MARTHA KOOKT LOKAAL 2020