Over

Vroeger

Mijn vroegste herinnering aan koken is dat ik als vierjarig meisje mijn moeder hielp met 'groentjes snijden'. Ik zie mijzelf nog voor me; met een rood mesje een komkommer in plakjes snijden op de plank van de lichtblauwe Bruynzeelkeuken. Die liefde voor eten maken is nooit meer overgegaan.

 

Nu

Het koken van verrukkelijke verse maaltijden met lokale ingrediënten, geserveerd in grote schalen, is nu wat ik het liefste doe. Voor mij wordt het gevoel van menselijke verbinding versterkt door samen hetzelfde te eten, uit dezelfde grote schaal te scheppen en met elkaar aan een lange tafel te genieten. Het hele jaar kan je me vinden in de biologische moestuin van Leo Buis en werk graag met de vers geoogste groenten, kruiden en eetbare bloemen rechtstreeks van dit land. Zodoende krijg ik diepte in de smaak van mijn gerechten en maak verbinding tussen het lokale 'terroir' en de eettafel met gasten. Of zoals Jan Diek van Mansvelt het samenvatte: Eten is jezelf verbinden met de wereld om je heen.

 

Diëten

Er zijn de laatste jaren veel nieuwe diëten ontstaan. Het zou me niet verbazen dat dit fenomeen te maken heeft met de schaalvergroting van industrieel vervaardigd en hoogbewerkt voedsel en een voedingspatroon die ons eigenlijk van nature niet past. Veel koks zoals ik zijn gestopt met het apart dieetkoken, ook omdat vaak blijkt dat er toch meegegeten kan worden en 'een keertje zondigen wel mag'. Bovendien blijken veel van mijn gerechten voor nagenoeg iedereen te passen.

 

Soepen, catering, brood bakken en een kookboek

In 2007 begon ik als lokale producent van 'MARTHA’S SOEPEN traiteur in bijzondere soepen' en verzond wekelijks de achtergrondverhaaltjes over 'de verse soep van de week' naar mijn fans.

In 2015 heb ik mijn activiteiten uitgebreid naar MARTHA KOOKT LOKAAL, het koken van smaakvol vers eten voor groepen.

Daarbij ben ik als MARTHA BAKT LOKAAL in de proefbakkerij van Korenmolen de Zandhaas, op donderdag en vrijdag verrukelijke broodjes aan het bakken met het bijna verdwenen graansoort eenkoorn/einkorn en emmer.

En is mijn kookboek uitgekomen SOEP HET JAAR ROND. Recepten, achtergrondverhalen, fotografie, uitgeverij - allemaal van eigen hand. Te koop via deze website.

 

 

Martha van Nederpelt

 

Meer weten over mijn visie op ons eten?

Zie mijn lezing 'Voeding van de grond naar de mond'.

Of lees het begin van de Boeddhistische visie van Dogens 'Aanwijzingen voor de kok' (vertaald door Maurice Knegtel).

Of kijk op: Martha's Soepen, Held van ZTRDG.

 

Ik viste in een klein meertje waar nooit eerder door iemand was gevist, en ving twaalf grote regenboogforellen. Bij het kampvuur in de gloeiende houtskool aten we ze op, de man een vis, zonder iets erbij. De vis was dieprood en voor de eerste en denk ik enige keer in mijn leven besefte ik wat een krachtige en toch subtiele smaak een wilde, volkomen verse forel heeft.


uit: ROALD DAHL’S kookboek


Copyright © All Rights Reserved MARTHA KOOKT LOKAAL 2020